Bang voor de dood?

Het liefst denken we niet te veel na over de dood, tot het moment dat we ervan nabij mee worden geconfronteerd. Met enige regelmatig spreek ik mensen in mijn praktijk die een dierbare verloren hebben of mensen die bang zijn om zelf dood te gaan. Of ze zeggen: ‘Voor mezelf kan ik er misschien nog wel vrede mee hebben, maar ik zou het verschrikkelijk vinden voor mijn kinderen en de mensen die ik achterlaat.’

DE ENIGE ZEKERHEID DIE JE HEBT IS DAT JE DOODGAAT

De oma van mijn partner zei altijd: ‘Er is veel oneerlijkheid en ongelijkheid in de wereld maar dood gaan we allemaal. Al ben je nog zo rijk, je leven is niet met geld te koop.’

De enige zekerheid die we in het leven hebben is dat we doodgaan. Wat wél onzeker is, is wanneer we komen te overlijden.

Persoonlijk geloof ik erin dat je nooit eerder gaat dan wanneer het je tijd is. Maar wanneer is het dan je tijd? Een 4-jarig kind, met het hele leven nog voor zich, dat sterft aan leukemie. Is het dan zijn tijd? Dat is met ons menselijk verstand moeilijk te begrijpen en nauwelijks te bevatten.

GEEN MENS LEEFT VOOR ZICHZELF ALLEEN

Wij mensen worden allemaal geboren met een levensdoel. Een doel in dit leven waarmee je anderen op de een of andere manier van dienst bent. Je levensdoel is iets waarmee je anderen en jezelf levensvreugde brengt.

Bijvoorbeeld een bakker die heerlijk brood bakt, een telefoniste die mensen vriendelijk te woord staat of een coach die je helpt door je angst heen te breken 😉

Het hoeft niet altijd een betaalde baan te zijn. Je levensdoel kan ook zijn om je kinderen op te voeden tot gelukkige en zelfstandige mensen. Of je levensdoel is om mensen met elkaar te verbinden.

SOMS IS DE TAAK KORT HIER OP AARDE

We hebben allemaal een taak in het leven. De vervulling van onze taak, van ons levensdoel kan lang maar ook kort duren.

Een voorbeeld hiervan is de kleine Tijn, die een aantal jaren geleden met zijn nagellakactie, in zijn korte leven zoveel harten heeft geopend. Hij heeft op een hartverwarmende manier bijgedragen aan de verbinding tussen mensen. Waarom moest hij dan toch zo jong sterven? Hij had hier toch nog veel meer goeds kunnen doen? De ziel van Tijn had een korte taak in dit leven. Zijn taak zat erop, waarna het lichaam sterft maar de ziel blijft.

WAT GEBEURT ER ALS JE DOODGAAT?

Na het over-lijden (het lijden is over) sterft het lichaam. Wat overblijft is dat wat je écht bent, maar wat onzichtbaar is.

BEWUSTZIJN IS WIE JE WERKELIJK BENT

Als je sterft verdwijnt ons lichaam, maar ons bewustzijn, ook wel ziel genoemd, blijft. Bewustzijn kun je niet zien maar het is er wel, net zoals energie en zuurstof in de lucht.

Daarom kunnen mensen het gevoel hebben dat overleden dierbaren nog steeds bij hun zijn. Dat is de energie van de overledene die je op zo’n moment voelt. Je krijgt dan bijvoorbeeld kippenvel of je voelt een koude wind langs je heen gaan of een geliefd huisdier komt je troosten.

Je lichaam sterft maar je ziel blijft springlevend!

ONS LICHAAM IS HET HUIS VOOR ONZE ZIEL

Bij je geboorte krijgt je ziel een lichaam. Dit lichaam heb je nodig om je taak of zielsopdracht te kunnen vervullen. Met je lichaam kun je namelijk in beweging komen, dingen ervaren, ondernemen en in gang zetten. Je kunt met je lichaam letterlijk iets in de wereld zetten en handen en voeten geven.

EEUWIG LEVEN

Als je taak erop zit in dit leven zal je lichaam sterven maar je ziel niet, je bewustzijn blijft altijd springlevend. De ziel kan nog steeds waarnemen, hij is alleen onzichtbaar omdat hij geen lichaam meer heeft.

Wanneer iemand overlijdt gaat de ontwikkeling van de ziel gewoon verder. Een ziel kan er op een bepaald moment voor kiezen een nieuwe taak op aarde te gaan uitvoeren. Op dat moment zal de ziel in een nieuw lichaam geboren worden. Dat is wat we reïncarnatie noemen.

LEEF HET LEVEN!

De angst om dood te gaan ontneemt ons veel levensvreugde en de kans om je leven voluit te leven. Dat is jammer want we zijn juist naar de aarde gekomen om levensvreugde te ervaren en onszelf naar een gelukkig leven te leiden.

Lees hier hoe je angsten overwint

Lees hier hoe je alles uit het leven haalt

Wil jij ontdekken wat je levensdoel is?

Lees hier meer

Wil je graag een energiebehandeling ontvangen?

Lees hier meer over de werking van een energiebehandeling

Kies voor persoonlijke begeleiding en ondersteuning

Het is mogelijk om een individuele begeleiding te ontvangen in de vorm van persoonlijke gesprekken gecombineerd met een energiebehandeling. Deze combi zorgt voor een snel positief resultaat. Je krijgt meer energie en je zit lekker in je vel.

Lees hier of EnergieRijk jou kan helpen

Lezing ‘Hoe krijg je meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven?’

De oplossing voor een ontspannen en energierijk leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dat het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal ontspannen en gelukkig zijn, want denken kunnen we doorgaans heel goed!

Lees hier meer over deze lezing

De snelweg naar een ontspannen en energierijk leven!

Van nature ben ik een doorzetter. Vroeger zei mijn moeder altijd: ‘Als ons Monique iets in haar kop heeft dan heeft ze het niet in haar kont’.  Het moest en zou gebeuren. Was het niet linksom, dan wel rechtsom of desnoods er dwars doorheen. Ik ging net zolang door totdat ik een manier had gevonden en liet mij door niks of niemand uit het veld slaan. Opgeven was voor mij geen optie.Ook niet zo gek dus dat ik uiteindelijk ben afgestudeerd als oplossingsgericht coach 🙂

Wat je uitzendt trek je aan!

Het grappige is dat mensen die nu bij mij komen in mijn coachpraktijk, ongeacht met welke hulpvraag, er altijd helemaal voor willen gaan. Het zijn ook doorzetters en ze nemen de volledige verantwoordelijkheid voor hun eigen levensgeluk. Ze zijn er helemaal klaar mee om nog langer gebukt te gaan onder hun vermoeidheid en lichamelijke- of emotionele pijn.

Het zijn mensen die het bijvoorbeeld moeilijk vinden om nee te zeggen en hun grenzen aan te geven of ze vinden het lastig om voor zichzelf op te komen. Ze voelen zich onder druk gezet of hebben het gevoel geleefd te worden, waardoor ze weinig energie hebben of lichamelijke klachten. Weer anderen voelen zich onzeker over zichzelf of over hun functioneren. Vinden zichzelf niet goed genoeg en zijn bang om fouten te maken.

Het zijn mensen zoals jij en ik. Want laten we eerlijk zijn, we kennen allemaal onze onzekerheden, angsten, pijn en verdriet. Maar het zijn wél doorzetters. Mensen die niet langer blijven sukkelen maar écht vooruit willen en voluit willen leven in plaats van alsmaar bezig zijn te overleven.

Ze nemen hiervoor de volledige verantwoordelijkheid. Opgeven is geen optie, ze zijn op zoek naar mogelijkheden hoe ze van hun klachten verlost kunnen worden of hoe ze hun problemen kunnen oplossen en loslaten.

Alleen praten lost je probleem niet op

Een goed gesprek met een vriend of vriendin, waarin je je hart kunt luchten is fijn. Het lost alleen niet altijd je problemen helemaal op. Alsmaar praten over je problemen is tijdrovend en maakt je moe. We kennen ze allemaal wel mensen die het alleen maar kunnen hebben over hun problemen, ziektes en ellende. Ze komen geen streep vooruit en zakken steeds verder in hun slachtofferrol.

De snelweg naar een ontspannen leven

Naast dat ik een doorzetter ben, ben ik praktischen houd ik van eenvoud.Dus niet praten totdat je een ons weegt om vervolgens door de bomen het bos niet meer te zien, maar korte verhelderende gesprekken gecombineerd met een energiebehandeling.

De ervaring leert dat deze combinatie ervoor zorgt dat je de weg vooruit weer gaat zien. Je lekkerder in je vel zit en lichamelijke klachten verminderen of verdwijnen, waardoor je meer rust en levensvreugde ervaart.

Ben jij ook helemaal klaar met je vermoeidheid, pijn of stress?

Lees hier hoe Energie Coaching je hierbij kan helpen

Ben je niet zo’n prater maar er wel helemaal klaar mee?

Lees hier meer over Bio Energetische Therapie

Wil je graag een energiebehandeling ontvangen?

Lees hier meer over de werking van een energiebehandeling

Kies voor persoonlijke begeleiding en ondersteuning
Het is mogelijk om een individuele begeleiding te ontvangen in de vorm van persoonlijke gesprekken gecombineerd met een energiebehandeling. Deze combi zorgt voor een snel positief resultaat. Je krijgt meer energie en je zit lekker in je vel.

Lees hier of EnergieRijk jou kan helpen

Lezing ‘Hoe krijg je meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven?’

De oplossing voor een ontspannen en energierijk leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dat het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal ontspannen en gelukkig zijn, want denken kunnen we doorgaans heel goed!

Lees hier meer over deze lezing

Wacht niet, het leven is Nu!

Je bent met iets bezig maar in je hoofd ben je alweer met het volgende aan de gang. Iets wat nog moet gebeuren of je gedachten dwalen af naar een gebeurtenis eerder die dag.

In gedachten verzonken

Leven in het hier en nu betekent dat je aandacht hebt voor wat er nu is. Dat je helemaal bewust bent van wat er gebeurt en waar je nu mee bezig bent.
Herken je het? Je hebt het druk en iedereen lijkt iets van jou te willen. Je neemt even de tijd om te ontspannen, maar in plaats van te genieten van het moment ben je in gedachten bezig met je werk of je volle wasmand en een berg strijk.

Straks bestaat niet!

Hoezeer we ons ook bezighouden met straks, straks bestaat niet. Hoe vaker je je aandacht in het moment kunt houden des te leuker en plezieriger je leven zal worden.

Geluk bevindt zich niet in straks. Hoe vaak zeggen we niet ‘Straks voel ik me wel beter’, ‘Binnenkort zal ik gelukkiger zijn en meer rust krijgen’ of ‘Straks heb ik eindelijk tijd om lekker te genieten’.

Er bestaat echter niet zoiets als je ‘straks’ goed voelen. Je voelt je goed of je voelt je niet goed. En in ieder moment kun je die keuze opnieuw maken. Hoe vaker jij momenten beleeft waarin je je goed voelt, des te gelukkiger je je zult voelen.

Geniet van ieder ‘nu’

Door constant te leven in en bezig te zijn met de toekomst of het verleden ontneem je jezelf de mogelijkheid om nu gelukkig te zijn en dat is jammer.
Wat je ook doet, houd je aandacht erbij. Geen mailtjes lezen tijdens een telefoongesprek, maar geef het gesprek je volle aandacht. Het is eigenlijk heel simpel, eet als je eet, loop als je loopt en spreek als je spreekt.
Het gaat erom dat je kiest voor wat je doet en dat je dat met volledige aandacht doet. De kamer stofzuigen en schoonmaken wordt dan geen moeten, maar iets waar je de tijd voor neemt.

Het leven begint niet als onze problemen zijn opgelost. Als je wacht op de toekomst, zal je toekomst bestaan uit wachten! Met andere woorden je bent dan je hele leven bezig met wachten op een betere toekomst. Dus stop met wachten en leef in het nu.

En nu nog doen!

Zit je meer in je hoofd dan in het nu? Voel je regelmatig onrust en spanning of heb je weinig energie. Lees hier hoe EnergieRijk jou kan helpen

Bio Energetische Therapie is één van de krachtigste methodes om weer in je eigen kracht te komen.

Lees hier meer over Bio Energetische Therapie

Wil je graag een energiebehandeling ontvangen?

Lees hier meer over de werking van een energiebehandeling

Kies voor persoonlijke begeleiding en ondersteuning
Het is mogelijk om een individuele begeleiding te ontvangen in de vorm van persoonlijke gesprekken gecombineerd met een energiebehandeling. Deze combi zorgt voor een snel positief resultaat. Je krijgt meer energie en je zit lekker in je vel.

Lees hier of EnergieRijk jou kan helpen

Lezing ‘Hoe krijg je meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven?’

De oplossing voor een ontspannen en energierijk leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dat het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal ontspannen en gelukkig zijn, want denken kunnen we doorgaans heel goed!

Lees hier meer over deze lezing

Stressfactor nummer één!

Regelmatig plaats ik quotes op social media. Er ontstaan zo nu en dan ook discussies naar aanleiding van deze quotes. Mensen zijn het ermee eens of juist niet, of zien het toch net even iets anders. En dat is helemaal prima. Ik geloof namelijk niet in één werkelijkheid. Ieder mens kijkt namelijk met zijn eigen ogen, op basis van eerdere ervaringen, werk, opvoeding, overtuigingen, normen en waarden etc. Dé werkelijkheid is hoe jij hem ziet. En dat is dus voor iedereen anders.
slachtofferrol
Gebeurtenissen hebben geen betekenis

Gebeurtenissen in je leven zijn gebeurtenissen, niet meer en niet minder. We geven met onze eigen gedachten over de gebeurtenis, betekenis aan de gebeurtenis. Iets is leuk, goed, fout, vervelend etc.
Eenzelfde gebeurtenis kan dus door mensen verschillend worden ervaren. Dit is afhankelijk van de inhoud van de gedachtes die ze over de gebeurtenis hebben. Mensen zouden alleen dan allemaal dezelfde ervaring hebben als ze geen tijd zouden hebben om te denken.

Een gebeurtenis is in essentie neutraal

Niets heeft betekenis behalve de betekenis die jij er zelf aan geeft. Iets gebeurt gewoon, het is in essentie neutraal. Je eigen denken erover maakt dat je iets fijn of vervelend vindt, iets belangrijk of niet belangrijk, iets goed of afkeurt etc. Betekenis geven is dus een volledig persoonlijk innerlijk proces.

Verander je keuze van gedachten

Dingen gebeuren zoals ze gebeuren, dat kun je niet veranderen. Wat je wél kunt veranderen zijn je gedachten over de gebeurtenis.
Gedachten zijn namelijk ideeën die jij verzint. De gebeurtenissen in je leven verzin je niet, maar wel je gedachten erover.

We denken vaak het allerergste!

Onze gedachten hebben vaak niets te maken met de echte werkelijkheid. Ze hebben wel alles te maken met de door ons ingebeelde vertekende werkelijkheid.
Als je je baan verliest denk je bijvoorbeeld: ‘Ik kom nooit meer aan het werk. Wie zit er nu nog op mij te wachten? Ik kan mijn rekeningen zo niet meer betalen en zal mijn huis moeten verkopen.’
Op deze manier praten we onszelf met onze eigen gedachtes angst aan en creëren we stress.

We ervaren spanning door onze eigen gedachtes

Er gebeurt iets en vervolgens hebben we allemaal gedachtes over dingen die er zouden kunnen gaan gebeuren. Dus gedachtes op basis van een ingebeelde werkelijkheid.
Als er geen gedachte is, is er ook geen probleem. Het is het verhaal dat we onszelf vertellen en vervolgens gaan geloven, wat ons in de war brengt.
Ben jij in staat om te blijven bij de waarneembare werkelijkheid of ren je meteen door naar je ingebeelde waarheid?

Ik hoor het graag van je. Geef je reactie onderaan dit artikel.

Lees hier hoe EnergieRijk jou kan helpen

Bio Energetische Therapie is één van de krachtigste methodes om weer in je eigen kracht te komen.

Lees hier meer over Bio Energetische Therapie

Wil je graag een energiebehandeling ontvangen?

Lees hier meer over de werking van een energiebehandeling

Kies voor persoonlijke begeleiding en ondersteuning
Het is mogelijk om een individuele begeleiding te ontvangen in de vorm van persoonlijke gesprekken gecombineerd met een energiebehandeling. Deze combi zorgt voor een snel positief resultaat. Je krijgt meer energie en je zit lekker in je vel.

Lees hier of EnergieRijk jou kan helpen

Lezing ‘Hoe krijg je meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven?’

De oplossing voor een ontspannen en energierijk leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dat het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal ontspannen en gelukkig zijn, want denken kunnen we doorgaans heel goed!

Lees hier meer over deze lezing

Hoe laat je verwachtingen los?

Als je wilt dat de realiteit anders is dan zij is, kun je net zo goed proberen een kat te laten blaffen. Je kunt het blijven proberen, en uiteindelijk kijkt de kat je aan en zegt: ‘miauw’. (Byron Katie)

Je zou willen dat je partner wat meer aandacht aan je zou schenken. Je zou willen dat je moeder nu eens een keer stopt met die kleinerende opmerkingen. Je zou willen dat je werkgever wat flexibeler zou zijn. Je zou willen dat je vriendin wat meer begrip zou tonen. Je zou willen dat je kinderen nu eindelijk eens een keer normaal gaan doen.

Verwachtingen veroorzaken stress

Wij mensen hebben vele verwachtingen. En zonder dat we het in de gaten hebben veroorzaken wij zelf, met onze verwachtingen veel stress en onrust.

‘Mag ik dan helemaal geen verwachtingen hebben?’

Een verwachting ansich is het probleem niet. De stress ontstaat wanneer het anders loopt dan je verwacht. Je verwacht bijvoorbeeld een telefoontje van je familie op de sterfdag van je moeder. Wanneer dit telefoontje uitblijft, ben je teleurgesteld, verdrietig, boos of je voelt je eenzaam. Deze gevoelens zorgen vervolgens voor spanning en onrust.

‘Ik zou dat zelf nooit doen!’

Wat ik regelmatig hoor van mensen die teleurgesteld zijn in het gedrag van anderen, is dat ze zeggen: ‘Ik zou dat zelf nooit zo doen.’

Het antwoord wat ik dan steevast geef is: ‘Dat is begrijpelijk want jij bent jij en je doet het op jouw manier. De ander doet het anders. Daarom noemen we hem of haar ook ‘de ander’.

Hoe laat je verwachtingen los?

Stop met mensen en situaties proberen te veranderen. 

Een ander laat zich niet veranderen. En het leven is onvoorspelbaar, dingen gebeuren gewoon, of je het nu leuk vindt of niet. Accepteer dat het is wat het is en stop met je te verzetten tegen alles wat je niet wilt.

Juist door je te verzetten en weerstand te bieden of ertegen te vechten, geef je de ongewenste situatie energie en houd je deze juist in stand. Hoe meer energie je iets geeft hoe erger of groter het wordt. Met als gevolg nog meer stress.

Door te stoppen met alles wat je niet leuk vindt, direct te willen veranderen, zul je merken dat er rust in je leven komt.

Laat je wens los dat dingen anders zouden moeten zijn dan ze daadwerkelijk zijn.

Zeg ‘Ja’ tegen alles wat zich aandient in je leven, de leuke maar ook de niet leuke dingen. De aard van het leven is nu eenmaal dat er altijd een afwisseling zal zijn van leuk en niet leuk.
Wanneer het niet leuke er ook mag zijn van jou en het gezien en gevoeld wordt, verdwijnt het automatisch weer uit je leven.

‘Moet ik dan alles maar laten gebeuren?’

Het gebeurt gewoon, dat is een feit. De realiteit is hoe het nu is en niet anders. Je kunt dan wel willen dat het anders zou zijn, maar dat maakt niet dan het anders is.

Je eigen gedachte dat het anders moet zijn dan dat wat nu is, geeft spanning.

Je kunt dus maar beter accepteren dat het nu is wat het is. Dat betekent niet dat je passief bent en nooit meer iets wilt veranderen. Je kunt wellicht ervoor zorgen dat in de toekomst dingen anders gaan, maar dat verandert niets aan het hier en nu.

Kies voor een leven zonder verwachtingen. Dan zul je ook niet teleurgesteld worden!

Lees hier hoe EnergieRijk jou kan helpen

Lees hier hoe je met Bio Energetische therapie angst kunt overwinnen

Leef jij je droom? Doe jij het werk waar je blij van wordt?
Ik ga op zoek naar mijn droombaan

Lezing ‘Hoe krijg je meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven?’

De oplossing voor een ontspannen en energierijk leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dat het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal ontspannen en gelukkig zijn, want denken kunnen we doorgaans heel goed!
Lees hier meer over deze lezing

Hoe mijn leven 360 graden veranderde

Ik ben een jaar of 22 en loop samen met een groepje vrienden over de boulevard van Scheveningen. Op een gegeven ogenblik raken een aantal vrienden van mij aan de praat met een kleine oude vrouw. Althans, toendertijd in mijn ogen was ze oud. Ze had een licht getinte huid, volgens mij was ze van Indische afkomst.

Ik stond op een afstandje en keek naar mijn vrienden die met deze vrouw in gesprek waren. Op een gegeven ogenblik zie ik de vreemde vrouw wijzen in mijn richting. Ik kijk verschrikt om mij heen, in de hoop dat ze niet naar mij, maar naar iemand anders wijst.

De vrouw ziet mijn verwarring en verbazing, ze knikt vriendelijk en wijst nogmaals mijn kant op.Mijn vrienden lachen en roepen ‘Ze heeft het over jou!’  Nieuwsgierig geworden naar wat deze vrouw te vertellen heeft, loop ik op het groepje af. De vrouw heeft een liefdevol gezicht en kijkt mij lachend aan. Ze zegt: ‘Jouw leven gaat 360 graden veranderen!’

Uhh, ik moet een beetje raar hebben gekeken, misschien ook wel een beetje achterdochtig. Waarna de vreemde vrouw nogmaals herhaalde ‘Jouw leven gaat 360 graden veranderen.’En voor dat ik iets kon zeggen of vragen, was ze verdwenen. Zo plotseling als ze er was, was ze ook weer weg. Daarna glijden de jaren voorbij en ik denk nooit meer aan deze vrouw en wat ze tegen mij heeft gezegd.

Nu ruim 30 jaar later denk ik, wat heeft deze vrouw gelijk gehad. Het kan niet anders dan dat ze een kijkje heeft gehad in mijn toekomst. Op velerlei gebied is mijn leven 360 graden veranderd. Op het gebied van relatie, gezondheid, werk en wonen is mijn leven totaal veranderd. Er was naast vreugde ook veel pijn en verdriet. Ik maakte mij zorgen en was bang. Ik heb me vaak machteloos gevoeld en gestreden als een leeuwin.

Gelukkig ben ik nooit verbitterd geraakt. Ik ontdekte namelijk dat mijn pijn, verdriet, frustraties en onzekerheid allemaal poorten waren naar mijn innerlijke kracht. Niet door het verdriet weg te drukken of proberen niet bang te zijn, maar door mijn pijn, angsten en emoties toe te laten, te doorleven en te onderzoeken.

Op deze manier heb ik mezelf beter leren kennen. Ik heb ontdekt wie ik werkelijk ben. Ik heb ontdekt waar ik blij van word, wat mijn drijfveren zijn en waar ik energie van krijg. Ik ben keuzes gaan maken die passen bij wie ik ben en die goed voelen voor mij.

Dat heeft ertoe geleid dat ik 6 jaar geleden ben gestart met EnergieRijk. Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen hun onzekerheden, angsten en pijn te overwinnen en hoe ze weer een ontspannen en energierijk leven krijgen.

En ja, mijn leven is 360 graden verandert, dat was nodig om op het voor mij juiste pad te komen. Het pad dat mij zoveel vreugde en geluk brengt.
Iedere dag weer ben ik dankbaar voor al die lieve mensen die op mijn levenspad verschijnen. Voor alle mogelijkheden en kansen die ik tot nu toe heb gekregen en nog steeds krijg. Dankbaar voor al die lieve mensen die vertrouwen hebben in mijn hulp en tegelijkertijd ook mijn leraar zijn.

Ik leef mijn droom en ik zal dit werk altijd blijven doen. Gewoonweg omdat dit is wie ik ben en wil zijn. Het is een diep innerlijk weten, dat dit mijn taak is.

Ik wens jullie allen een mooie, inspirerende en liefdevolle decembermaand toe.

Kun jij wel wat extra energie gebruiken? Geef dan jezelf een energiebehandeling cadeau.

Ja, ik kan wel wat extra energie gebruiken

Voel je je regelmatig moe, zit je niet lekker in je vel of heb je last van lichamelijke klachten dan is Energie Coaching wellicht iets voor jou. Doormiddel van persoonlijke gesprekken gecombineerd met energiebehandelingen wordt je bewustzijn verhoogd. Hierdoor kun je snel tot het gewenste resultaat komen en een positieve verandering in je leven teweegbrengen.

Lees hier hoe EnergieRijk jou kan helpen

Lees hier hoe je met Bio Energetische therapie angst kunt overwinnen

Leef jij je droom? Doe jij het werk waar je blij van wordt?

Ik ga op zoek naar mijn droombaan

Lezing ‘Hoe krijg je meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven?’

De oplossing voor een ontspannen en energierijk leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dat het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal ontspannen en gelukkig zijn, want denken kunnen we doorgaans heel goed!

Lees hier meer over deze lezing

Mensen met rugpijn zijn hard voor zichzelf

Als je een zittend beroep hebt en weinig of verkeerd zit, kun je last krijgen van je rug. Als je een verkeerde houding hebt of de hele dag krom staat in de tuin ook. Toch is dit niet de werkelijke oorzaak van rugpijn.

De échte oorzaak van rugpijn

Onderzoeken wijzen steeds meer uit dat de werkelijke oorzaak van rugpijn, overmatige stress is of het te lang blijven rondlopen met spanningen.

Stress veroorzaakt spierspanning met als gevolg pijn. Wanneer de pijn langdurig aanhoudt kan deze chronisch worden en slijtage van de wervels veroorzaken. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen die langdurig pijn hebben, ook vaker depressief zijn. Ze gaan er lichamelijk en geestelijk aan onderdoor.

De kortetermijnoplossing voor rugpijn

Voldoende bewegen, zwemmen, een warme douche of rug massage kunnen de pijn tijdelijk verlichten. Ook pijnstillers maken de pijn even draaglijk, maar lossen het werkelijke probleem niet op.

De pijn blijft terugkomen

Het probleem bij het verzachten en verdoven van de pijn, is dat deze telkens weer terugkomt. Dan gaat het een tijdje goed en dan schiet het van het een op het andere moment er weer in. Langdurige rugpijn vermindert de kwaliteit van ons leven aanzienlijk.

Een blijvende oplossing voor je rugpijn

Om blijvend verlost te worden van je rugpijn, zal je op zoek moeten gaan naar de werkelijke oorzaak van de pijn. Als je door je rug gaat, brengt je lichaam je letterlijk tot stilstand. Niet om je te dwarsbomen, maar om je de kans te geven te kijken naar jezelf en jouw leven.

Wat probeert de pijn jou de vertellen?

Maak jij je druk om wat anderen vinden?
Forceer je jezelf en houd je je krampachtig staande?
Twijfel je aan jezelf of aan je eigenwaarde?
Maak jij je afhankelijk van anderen?
Waar ben je grenzen over gegaan?
Hoe ga je om met emoties?
Zijn er problemen die je wegdrukt of liever niet naar kijkt?
Ben je trouw aan je eigen gevoel?

Ons lichaam werkt als een wekker

De pijn is de bel die je wakker schudt om dingen in je leven te veranderen. Hoe sneller je luistert naar dit waarschuwingssignaal en actie onderneemt, des te sneller ben je verlost van je pijn.

De ballast uit je leven draag je mee op je rug

Wat ik bij rugpijn vaak zie is dat mensen hard en streng zijn voor zichzelf. Naar de buitenwereld toe, voldoen ze aan alle verwachtingen en houden zij zich goed. Vanbinnen voelen zij zich vaak onzeker of geloven niet in zichzelf. Ze luisteren niet naar hun eigen gevoel, hopen te veel emoties op en raken de verbinding met zichzelf kwijt.

Regelmatig zie ik ook dat lasten, verdriet en emotionele spanningen uit het verleden als ballast op de rug worden meegedragen en krampachtig worden vastgehouden.

Wil je de werkelijke oorzaak van je rugpijn aanpakken?

Wil je weten waarom het in je rug schiet en de werkelijke oorzaak van je rugpijn aanpakken?

Lees hier hoe EnergieRijk jou kan helpen

Lees hier hoe je met Bio Energetische therapie angst kunt overwinnen

Lezing ‘Hoe krijg je meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven?’

De oplossing voor een ontspannen en energierijk leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dat het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal ontspannen en gelukkig zijn, want denken kunnen we doorgaans heel goed!

Lees hier meer over deze lezing

Doe jij waar je blij van wordt en energie van krijgt?

okt 2018

okt 2018

De afgelopen periode spreek ik steeds vaker mensen die hun werk helemaal beu zijn. Ze halen er geen plezier meer uit en gaan regelmatig met lood in hun schoenen naar het werk.
Jarenlang is het goed gegaan, maar door allerlei veranderingen, in het werk, in het beleid of visie van het bedrijf of veranderingen in de werkomgeving, is het werk hun tegen gaan staan. Ze werken omdat het moet want er zal toch brood op de plank moeten komen.

We vertellen onszelf verhalen!

Uit angst voor verandering of angst voor het onbekende vertellen we onszelf regelmatig verhalen:

‘Ik kan niet zomaar mijn baan opzeggen, ik ben kostwinner en heb een gezin te onderhouden.’

‘Ik heb mijn leeftijd tegen en ben veel te duur. Ik krijg nooit hetzelfde salaris als wat ik nu heb.’

‘De hypotheek zal toch betaald moeten worden.’

‘Ik kan niks anders dan wat ik nu doe, wie zit er nu nog op mij te wachten?’

Verhalen houden je in je comfortzone

Zolang je jezelf wijs blijft maken dat iets niet kan, niet voor jou is weggelegd of toch niet gaat lukken, is dat heel veilig. Je hoeft namelijk niks nieuws en spannends te gaan doen. Want stappen zetten buiten je comfortzone is nu eenmaal spannend.
Dus blijf je jezelf verhalen vertellen. Verhalen waarmee je jezelf vastzet en gevangenhoudt in je eigen angst. De angst om bijvoorbeeld in financiële problemen te komen, om spijt te krijgen, angst dat je het niet kunt, angst voor gezichtsverlies als het niet lukt, de angst voor onzekerheid etc. etc.

Onze angst is vaak groter dan ons verlangen om dat te doen wat we graag willen of waar we diep in ons hart naar verlangen.

Angst verlamt je!

Je angst is zo groot dat je niet in actie komt om werk te gaan maken van dat wat je diep vanbinnen graag wilt. Je doet niet waar je blij van wordt en energie van krijgt.

Angst verlamt ons, we denken dat het niet kan, dat het niet realistisch is en dat we niet over genoeg kennis of vaardigheden beschikken, dus doen we niks.

Met tegenzin gaan we door met waar we mee bezig zijn. Om jezelf gerust te stellen zeg je: ‘Ik zal wel moeten, ik kan niet anders en zo erg is het nu ook weer niet.’ Maar ondertussen ben je niet écht gelukkig.
Onze angst voor het onbekende en voor onzekerheid is groter dan ons verlangen naar een vreugdevol en gelukkig leven.

Later heb je spijt!

Als je mensen op hun sterfbed vraagt waar ze het meeste spijt van hebben, dan zeggen ze spijt te hebben dat ze niet gedaan hebben waar ze diep in hun hart naar verlangden.

Breek door je angst heen, nu kan het nog!

Je bent nooit te oud iets nieuws te leren.

Je bent nooit te oud iets op een andere manier aan te pakken.

Je bent nooit te oud dat te gaan doen waar je gelukkig van wordt.

Het is nooit te laat om je angsten te overwinnen en het leven te leiden waarnaar jij verlangt. Go for it!

Het is spannend maar niet onmogelijk en je hoeft het niet alleen te doen. Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Lees hier hoe EnergieRijk jou kan helpen

Naast angst voor onzekerheid of angst voor tekorten zijn er velerlei angsten.

Lees hier hoe je met Bio Energetische therapie angst kunt overwinnen

Wat weerhoudt jou om dat te doen waar je blij van wordt en energie van krijgt? Stel je eens voor hoe het zou zijn als jij je leven vanuit eigen kracht, vol zelfvertrouwen en zonder angst en stress zou kunnen leiden.

Lees hier meer over Energie coaching

Lezing ‘Hoe krijg je meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven?’

De oplossing voor een ontspannen en energierijk leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dat het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal ontspannen en gelukkig zijn, want denken kunnen we doorgaans heel goed!

Lees hier meer over deze lezing

Hoe laat je los?

Je hebt een meningsverschil met een collega wat uitloopt op een heftige discussie. Je doet er alles aan om je collega te overtuigen dat hij of zij het niet goed ziet. Je collega laat zich alleen niet door jou overtuigen. Er ontstaat irritatie over en weer en je voelt je onbegrepen. Je gaat met een rotgevoel naar huis en wil het voorval liefst zo snel mogelijk vergeten.

Je hoofd zit vol!

Thuisgekomen kun je het meningsverschil met je collega niet van je afzetten. Het blijft maar door je hoofd heen spoken en inwendig ben je nog steeds geïrriteerd. Je krijgt niets uit handen en je reageert kortaf naar je partner of kinderen. Je hebt hoofdpijn en besluit vroeg naar bed te gaan.

Het piekeren gaat door tot diep in de nacht.

Zodra je je hoofd op je kussen legt begint het piekeren. Had ik maar dit of dat gezegd of zus en zo gedaan of wat denkt die collega wel niet. Dit gaat door tot diep in de nacht. Je irritatie is nu veranderd in boosheid. Je bent onrustig en kunt niet slapen.

Je staat de volgende ochtend doodmoe op.

Als je dan eindelijk de slaap te pakken hebt, gaat je wekker. Je sleept jezelf uit bed en vraagt je af hoe je in hemelsnaam de dag doorkomt. Je raapt jezelf bij elkaar en spreekt jezelf streng toe. Je probeert het hele voorval met de collega te vergeten en concentreert je op dat wat moet gebeuren. Ontbijt maken en de kinderen naar school helpen, maar de kinderen werken helaas niet mee. Je schreeuwt tegen ze dat ze moeten opschieten en ondertussen voel je alweer een hoofdpijn komen opzetten. Ondanks dat de dag nog maar net is begonnen voel je je moe en gestrest.

Het bovenstaande voorbeeld is zomaar een situatie uit het dagelijkse leven. Een voorbeeld van een vervelende situatie die je het liefst zo snel mogelijk wil loslaten.

Je weet niet hoe je moet loslaten.

Loslaten is moeilijk. Je doet er alles aan om iets los te laten en van je af te zetten, maar toch lukt het vaak niet en blijf je ermee bezig. Om vervolgens niet alleen boos te zijn op de ander maar ook boos op jezelf omdat je het voorval niet uit je hoofd kunt zetten.

Hoe laat je los?

Om los te kunnen laten moet je eerst accepteren dat iets in jouw leven er is. Als we iets mee maken dat we niet leuk vinden of problemen ervaren willen we er zo snel mogelijk van af, we willen het vergeten en loslaten.

Om te kunnen loslaten zul je eerst moeten accepteren dat iets er is, zonder dat je je ertegen verzet of weerstand biedt. Dus zonder oordeel openstaan voor alles wat er is. Stop met het proberen te veranderen van de situatie.

Door te vechten tegen een ongewenste situatie of tegen iets wat jij niet wilt, zorg je er juist voor dat de situatie blijft bestaan. Hoe meer energie je iets geeft hoe erger of groter het wordt.

Niet oordelen maar waarnemen.

Stop met oordelen over de situatie en de ander. Dat betekent niet dat je in een discussie over je heen hoeft laten te lopen. Je mag best je eigen gezichtspunt verdedigen. Het gaat erom dat je neutraal blijft in je reactie. Laat het denken niet met je aan de haal gaan. Zoals bijvoorbeeld ‘Wat een sukkel, waarom doet iemand dit?’

Je registreert iets wat je niet prettig vindt en je zegt daar desgewenst iets van, maar blijf daarbij uit je oordeel over de situatie of de ander. In een discussie bijvoorbeeld accepteer je dat de ander een andere mening heeft en dat hij of zij zich hier door jou niet van laat afbrengen.

Iedere verandering begint met acceptatie.

Om iets los te kunnen laten moeten we dus stoppen met het bieden van weerstand ertegen. Dit doe je, door dat wat je niet wilt, er te laten zijn, zonder oordeel. Als het er van jou mag zijn komt er rust en ruimte. Je gaat ontspannen en kunt beter luisteren naar je gevoel. De kans is groot dat je dan een ingeving of idee krijgt hoe je de ongewenste situatie kunt veranderen zodat het kan verdwijnen uit je leven.

Je hoeft het niet alleen te doen.

Wil jij graag hulp hoe je kunt loslaten en stoppen met het bieden van weerstand, om zo meer rust, ruimte en vrijheid in je leven te ervaren?

Lees hier hoe EnergieRijk jou kan helpen

Lezing ‘Hoe krijg je meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven?’

De oplossing voor een ontspannen en energierijk leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dat het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal ontspannen en gelukkig zijn, want denken kunnen we doorgaans heel goed!

Lees hier meer over deze lezing

Angst is een goede raadgever!

Denk je ook bij het lezen van de titel van dit artikel, hé dat klopt niet, angst is juist géén goede raadgever? Nee hoor, jij leest het echt goed, angst is wél een goede raadgever!

Angst waarschuwt je voor gevaar! 

De angst die je voelt als je wilt oversteken bij een drukke weg, heeft als functie je te waarschuwen, zodat je alert bent en veilig aan de overkant komt. Dit is ook wel wat we noemen onze oerangst.Op het moment dat je wordt bedreigd of aangevallen zorgt onze angst ervoor dat je jezelf gaat verdedigen of op de vlucht slaat. Deze functionele oerangst is slechts 5% van al onze angsten.

95% van onze angst is niet echt

95% van onze angsten zijn geen echte angsten. Het is de angst waarbij we bang zijn voor iets wat niet gevaarlijk is. Bang zijn om fouten te maken of een bepaalde deadline niet te halen is bang zijn voor iets wat niet gevaarlijk is. Bang zijn om de verkeerde dingen te zeggen of bang zijn dat je niet de waardering krijgt die je verdient, is bang zijn voor iets wat niet gevaarlijk is. Wat natuurlijk niet wegneemt dat het voor mensen wel heel echt kan voelen.

Ook onze irreële angsten zijn een goede raadgever

Onze angsten helpen ons te groeien en ontwikkelen als mens. Als je bang bent om iets te gaan doen, waarvan je denkt dat je het niet kunt of dat het toch niet lukt, dan ligt hierin een kans. Namelijk de mogelijkheid om te gaan werken aan je zelfvertrouwen of aan je eigen waarde.

Durf jezelf niet uit te spreken in een groep omdat je bang bent dat je niet uit je woorden komt, de verkeerde dingen zegt of bang bent dat mensen je dom vinden, dan ligt hierin een kans om te gaan werken aan je communicatieve vaardigheden of zelfvertrouwen. Ben je jezelf continu aan het opjagen, bang dat je je werk niet op tijd afkrijgt of niet kunt voldoen aan alle gestelde verwachtingen, dan ligt hierin een kans om meer rust in je leven te gaan brengen.

Angst slaat je lam

Vaak zien we onze angst niet als een mogelijkheid om te groeien en ontwikkelen als mens.
De angst grijpt je naar de strot, je klapt dicht en wordt lamgeslagen.

Zie je angst als een vriend

In plaats van je angst weg te drukken om er maar zo snel mogelijk van af te zijn, zet je de angst naast je neer. Niet recht voor je, want dan blokkeert de angst je. Laat je angst net als een vriend naast je meelopen of zet hem naast je in de auto. Noem je angst niet langer angst maar noem hem alertheid.De angst zorgt ervoor dat je alert blijft, dat je niet in paniek raakt en juist handelt.

Lees hier hoe je grip krijgt op je angsten

Lees hier of EnergieRijk jou kan helpen

Lezing ‘Hoe krijg je meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven?’

De oplossing voor een ontspannen en energierijk leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dat het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal ontspannen en gelukkig zijn, want denken kunnen we doorgaans heel goed!

Lees hier meer over deze lezing