Straks hebben ze door dat ik eigenlijk niks kan!

Een veel gestelde vraag aan mijn coachtafel is: Ik voel mij onzeker over mijzelf, over mijn werk of over een bepaalde situatie, hoe kan ik meer zelfvertrouwen krijgen?

Wanneer je je onzeker voelt zit je vaak veel in je hoofd. Gedachtes als: Kan ik het wel? Ben ik wel goed genoeg? Mooi genoeg? Slim genoeg? Angst om door de mand te vallen: Straks hebben ze door dat ik eigenlijk niks kan. 

De angst dat je ieder moment kunt worden ontmaskerd als iemand die er eigenlijk niks van bakt. Dat laatste zie je vaak bij succesvolle mannen en vrouwen.

Onzekerheid trekt je batterij leeg

Onzekerheid gaat vaak gepaard met spanning en stress. Veel spanning en stress trekt de energie uit je lichaam met als gevolg dat je voortdurend moe bent. Als je vermoeid bent laat je steken vallen en ja, dan bak je er inderdaad niet zoveel van en voel je je daarna nog onzekerder. 

Je doet jezelf sterker voor

Je onzeker voelen wordt vaak gezien als een zwakte. En omdat niemand uiteindelijk zwak wil zijn, is de verleiding groot om je onzekerheid te verbergen.

Je doet alsof je zelfvertrouwen hebt, wanneer je bijvoorbeeld alleen een café binnenstapt, wat natuurlijk doodeng is. Wanneer er dan vervolgens iemand een rotopmerking maakt: ‘Daar is de koningin!’, kun je wel door de grond heen zakken. Weg gezellige avond…. 

Je piekerhoofd gaat aan en draait op volle toeren. Je bent ervan overtuigd dat mensen je verwaand en hooghartig vinden, terwijl je dat in werkelijkheid helemaal niet bent. 

Een trigger voor onzekerheid is gemaakt

De hierboven beschreven situatie is een voorbeeld hoe een trigger voor ‘je onzeker voelen’ kan ontstaan. Ook al is iets 20 jaar of langer geleden gebeurd en ben je het al lang weer vergeten, het wordt onthouden door je onderbewustzijn.

Dit zorgt ervoor dat iedere keer, wanneer je alleen ergens binnenstapt je je onzeker en nerveus voelt. Ook wanneer daar op dat moment geen enkele aanleiding toe is en er geen vervelende opmerking wordt gemaakt. 

Ons onderbewustzijn heeft het onthouden en je lichaam geeft direct precies dezelfde nerveuze reactie. Je voelt je onzeker en gespannen, vaak in combinatie met een druk op je borst of keel.

Herbeleefde onzekerheid is heftiger 

Natuurlijk is het niet fijn om je zo onzeker of nerveus te voelen en het is dan begrijpelijk dat je soortgelijke situaties in de toekomst gaat vermijden. Je wordt bang en durft nergens meer alleen naar binnen te gaan. Je trekt je terug of je maakt jezelf afhankelijk van anderen. 

Hoe kom ik van mijn onzekerheid af?

Een mental coach kan je moed inspreken, dat zorgt wellicht even voor verbetering, maar dit werkt alleen op je bewustzijns- en denkniveau. Het helpt je niet definitief van je onzekerheid af, omdat de onzekerheid zich in ons onderbewustzijn schuilhoudt.

Bij Bio energetische therapie wordt je onderbewustzijn erbij betrokken. De therapie zorgt ervoor dat triggers in je onderbewustzijn worden gereset en veranderd waardoor je, je meer zelfverzekerd gaat voelen en je zelfvertrouwen groeit.

Lees hier meer over Bio energetische therapie

Kies voor persoonlijke begeleiding en ondersteuning

Wil je meer energie, rust en ontspanning? Laat je begeleiden door EnergieRijk  in de vorm van persoonlijke gesprekken gecombineerd met een energiebehandeling. Deze combi zorgt voor een snel positief resultaat. Je krijgt meer energie en je zit lekker in je vel.

Lees hier hoe EnergieRijk jou kan helpen

Wil je graag een energiebehandeling ontvangen?

Lees hier meer over de werking van een energiebehandeling

Lezing ‘Hoe krijg je meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven?’

De oplossing voor een ontspannen en energierijk leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dat het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal ontspannen en gelukkig zijn, want denken kunnen we doorgaans heel goed!

Lees hier meer over deze lezing

Een softy zijn is niet sexy!

Werken aan persoonlijke groei en ontwikkeling wordt steeds minder gezien als alleen een ‘vrouwendingetje’ doordat mannen zich steeds kwetsbaarder gaan opstellen. 

Het aantal mannen dat contact opneemt voor persoonlijke coaching is de afgelopen jaren verdriedubbeld. Wat mij opvalt is dat mannen niet zo gek veel verschillen van vrouwen als het gaat om je onzeker voelen. We zijn allemaal soms bang en onzeker. 

In de basis zijn we zo nu en dan allemaal aan het worstelen. We twijfelen of we het wel goed doen als man of vrouw. 

Jongens huilen niet!

Als kind werd tegen je gezegd ‘jongens huilen niet’. Er werd je geleerd om sterk en stoer te zijn. Tegen meisjes zei men ‘bewaar je tranen maar voor later en stop met miepen’. Onbewust kan dit ervoor zorgen dat je je niet kwetsbaar durft op te stellen. 

Door je sterk en zelfverzekerd voor te doen, weet je op een bepaald moment niet meer wat je écht voelt en raak je meer en meer afgesneden van je gevoel. Mensen in je omgeving vinden je dan misschien hard of dominant, terwijl je dat in werkelijkheid niet bent. 

Je moet hard werken om iets te bereiken

Als kind werd tegen je gezegd dat je je best moest doen. Er werd ons geleerd dat we hard moesten werken om iets te bereiken en om je geld te kunnen verdienen. Natuurlijke bedoelde onze ouders het goed, maar onbewust kan er zo een bewijs- en competitiedrang ontstaan. 

Het je aldoor weer willen bewijzen, een carrière najagen en de drang om te willen winnen en het beste jongetje of meisje van de klas te zijn. Om er vervolgens achter te komen dat het zogenaamde succesvolle leven dat je nastreeft je uiteindelijk geen voldoening geeft. 

Je hebt niet geleerd te praten over onze gevoelens

Wanneer je ouders het moeilijk vinden om over gevoelens te praten, waarschijnlijk omdat ze het van hun ouders ook niet hebben geleerd, dan is het natuurlijk niet zo gek dat je het lastig vindt om jezelf uit te spreken en je emoties te laten zien. Het heeft ongemerkt een binnenvetter van je gemaakt. 

Uit een onderzoek naar waar mensen spijt van hebben aan het einde van hun leven staat op de 3de plaats: ‘Dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens uit te spreken’.

Kwetsbaarheid maakt je krachtig

Het opkroppen van gevoelens of jezelf niet durven uitspreken kan leiden tot lichamelijke klachten en niet lekker in je vel zitten. Veel voorkomende klachten zijn pijn in nek en schouders of lage rugpijn. 

Door je kwetsbaarheid te tonen ga je juist meer kracht en zelfvertrouwen ervaren. 

Heb je moeite om bij je gevoel te komen, je kwetsbaarheid te tonen of om je uit te spreken om wat voor reden dan ook, lees hier hoe persoonlijke ontwikkeling je verder kan helpen.

Lees hier meer over Bio energetische therapie

Er was eens een wijze vrouw. Op haar sterfbed riep ze haar dochters bij zich. ‘Ik heb het werk voor jullie gedaan en nu is het aan jullie. Je kent de heilige plek in het bos, ga erheen. Steek het vuur aan zoals ik deed en zeg het gebed zoals ik het zei. Doe al die dingen en God zal komen.’ 

Na de dood van de wijze vrouw deed de eerste generatie precies wat ze gezegd had, en God kwam. Maar de tweede generatie vergat hoe ze het vuur aan moest steken zoals zij gedaan had. Niettemin stonden ze op de speciale plek in het bos en zeiden het gebed, en God kwam. 

De derde generatie wist niet hoe het vuur moest worden aangestoken en vergat de plek in het bos. Maar het gebed werd opgezegd, en God kwam. 

In de vierde generatie was iedereen het vuur maken verleerd, wist niemand nog van de plek in het bos en waren ook de woorden van het gebed vergeten. Maar er was één ziel die zich het verhaal van dit alles herinnerde en het vertelde, en God kwam. 

Waarom het niet lukt van angst af te komen

Wij mensen kennen velerlei angsten, bang om te falen, bang niet goed genoeg te zijn, gekwetst te worden of bang om onzeker over te komen. Maar ook angsten als hoogtevrees, bang voor de dood of vliegangst. Het angstzweet breekt je letterlijk uit en je hart gaat tekeer als een malle.

Ondanks dat we allemaal angsten hebben, de ene mens misschien wat meer dan de andere, praten we er liever niet over. Angst wordt nog altijd geassocieerd met zwak zijn en uiteindelijk wil niemand zwak zijn. 

Wel willen we het liefst zo snel mogelijk van het vervelende gevoel af, maar hoe? Door te doen alsof het er niet is en gewoon door te bijten? Je eigen angst te overschreeuwen of de lolbroek uit te hangen? Een antidepressiva of borrel te nemen? Allemaal dingen die misschien even helpen, maar uiteindelijk het werkelijke probleem niet oplossen. 

Je hebt al van alles geprobeerd maar het lukt je niet

Je wil niets liever dan van je angst af en rust in je leven. Je hebt er alles voor over, je gelooft erin, je zet door en toch lukt het niet.

Ook al wil je graag verlost worden van het nare gevoel van onzekerheid en angst, je gelooft in jezelf en je hebt veel doorzettingsvermogen, dan nog is het géén garantie dat het je lukt om ervan af te komen.

Waarom lukt het niet?

Ook al is je wil en doorzettingsvermogen nog zo groot, er is iets wat nog vele malen sterker en krachtiger is en dat is je onderbewustzijn.
Ons onderbewustzijn bevat veel informatie, zoals onze overtuigingen, ervaringen, angsten en gevoelens, waarvan wij ons niet allemaal bewust zijn en die een gewenste verandering kunnen tegenhouden.

Ons onderbewustzijn heeft een olifantengeheugen!

Je kunt je onderbewustzijn vergelijken met een olifant. Je bewustzijn of met andere woorden je wil is te vergelijken met de berijder van de olifant. Jij als berijder van de olifant wil dat de olifant in beweging komt en een bepaalde richting op gaat. Als de olifant daar geen zin in heeft, dan kun je duwen, trekken en slaan wat je wilt, maar de olifant blijft staan en er verandert niets. Je onderbewustzijn is dus vele malen sterker dan je wil. 

Je onderbewustzijn is de baas!

Als je onderbewustzijn iets anders wil dan wat jij in gedachten hebt, dan kun je doorzetten en proberen wat je wil, maar dan gaat het niet lukken. Belangrijk is dus dat jouw bewustzijnen onderbewustzijn op één lijn komen met elkaar.

Bio energetische therapie

Bij Bio energetische therapie wordt er contact gemaakt met je onderbewustzijn om de gewenste verandering in gang te zetten. De therapeut praat tegen de ‘olifant’ terwijl jij je ontspant. Je wordt in een ontspannen toestand (trance) gebracht. Het is géén hypnose. Je kunt tijdens de behandeling gewoon blijven communiceren.

Lees hier meer over Bio energetische therapie

Kies voor persoonlijke begeleiding en ondersteuning

Wil je meer energie, rust en ontspanning? Laat je begeleiden door EnergieRijk  in de vorm van persoonlijke gesprekken gecombineerd met een energiebehandeling. Deze combi zorgt voor een snel positief resultaat. Je krijgt meer energie en je zit lekker in je vel.

Lees hier hoe EnergieRijk jou kan helpen

Wil je graag een energiebehandeling ontvangen?

Lees hier meer over de werking van een energiebehandeling

Lezing ‘Hoe krijg je meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven?’

De oplossing voor een ontspannen en energierijk leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dat het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal ontspannen en gelukkig zijn, want denken kunnen we doorgaans heel goed!

Lees hier meer over deze lezing

Het Coronavirus maakt ons wijzer

Afgelopen week verzorgde ik een kennissessie ‘Meer ontspanning en rust in je (werk)leven’ via Teams. We spraken met elkaar over de ervaringen in deze coronatijd. Een opmerking van één van de deelnemers is mij bijgebleven:

‘Aanvankelijk was er onrust en stress over de nieuwe manier van leven en werken, 1,5 meter afstand, thuiswerken, kids thuis en geven van thuisonderwijs. Nu ik hier een beetje aan gewend ben, komt er rust en tegelijkertijd stress naar boven bij de gedachte dat het zo meteen weer allemaal ‘normaal’ is. Dat we weer van alles moeten, naar kantoor, sociale verplichtingen etc. Hoe ga ik dat dan weer doen?’

ONTHAASTEN EN EEN VERTRAAGDE MANIER VAN LEVEN

We gaan naast de ongemakken, verdriet en verlies ook steeds meer de waarden zien van de crisis waar we met z’n allen in terecht zijn gekomen. Terug naar de basisterug naar het eenvoudige leven. Meer genieten van kleine dingen, die we in de ratrace van het leven uit het oog zijn verloren. Genieten van een bloeiende plant, het frisse groen in de natuur of een simpele gezonde maaltijd. Geen luxe restaurants maar genieten van een picknick op een kleedje in het park. Dankbaar dat we een dak boven ons hoofd hebben, dankbaar dat er water uit de kraan komt en dankbaar dat we naar buiten kunnen om een wandeling te maken. 

TIS WAT TIS!

Geen feestjes, evenementen en familiedagen. We zijn meer en meer op onszelf aangewezen. Misschien vind je het saai, ongezellig en niet leuk. Of misschien vind je het wel vreselijk en nauwelijks vol te houden. Wat je er ook van vindt, het verandert de situatie niet. Het is wat het is. Dat betekent niet dat je eraan onderdoor hoeft te gaan. Je kunt er ook voor kiezen het beste ervan te maken.

OOK AL IS DE SHIT NOG ZO GROOT, ER ZIT OOK ALTIJD IETS POSITIEFS IN

Naast het enorme verlies en verdriet ten gevolge van het coronavirus, ontstaan er ook mooie dingen. Er is meer verbroedering en saamhorigheid. Mensen die de samenwerking met elkaar opzoeken om elkaar te helpen, steunen en te versterken. Meer verbroedering en minder egocentrisch, mensen zijn vrijgeviger en staan klaar voor elkaar en voor de zwakkeren in onze samenleving. 

We gaan weer zien waar het écht om gaat. Dat is niet een carrière, ambitie of het hebben van veel geld en spullen, maar liefde, gezondheid, verbinding en van nut willen zijn voor de wereld. 

EEN KANS OM DINGEN BETER TE DOEN

We worden nu gedwongen om meer online te werken. Misschien wilde je al veel langer thuiswerken, maar was dat niet mogelijk bij je werkgever, of kon het wel maar deed je het nog niet. We ontdekken nu ook de voordelen en vrijheid van het online werken. Tijdwinst door minder te reizen, geen files, meer tijd voor je gezinsleden en daardoor meer balans tussen werk en privé. 

Naast deze persoonlijke voordelen is er ook een hoger doel, namelijk een schonere en gezondere wereld door minder Co2 uitstoot. 

WE KUNNEN NIET MEER TERUG NAAR HET OUDE

Om nog even terug te komen op de opmerking van de deelnemer aan de kennissessie. Ook al worden de maatregelen in de toekomst nog verder versoepeld of zelfs geheel opgeheven, het zal nooit meer hetzelfde zijn. En wel om het simpele feit dat jij bent veranderd. 

ONS BEWUSTZIJN WORDT VERHOOGD

Door onze huidige ervaringen groeien we in wijsheid. We maken noodgedwongen andere keuzes die bijdrage aan een betere wereld.

De vraag is dus niet ‘Hoe gaan we weer terug naar normaal? Maar ‘Hoe kunnen we het beter maken dan het was? Beter voor jezelf en beter voor de wereld.

Door de huidige ervaringen ben je wellicht van plan om straks wat vaker online te gaan werken, te kiezen voor een videoconferentie en minder of anders te reizen. Kies je ervoor om vaker de fiets of trein te nemen in plaats van de auto en minder te vliegen. Misschien blijkt een vakantie in Nederland of in je eigen tuin helemaal nog niet zo gek te zijn. Kies je er bewust voor om de dingen die je moet doen in rust te doen en jezelf niet langer meer te laten opjagen door de buitenwereld.

Misschien ben jij, net als vele andere mensen aan het opruimen geslagen. Om vervolgens tot de conclusie te komen dat we zoveel overbodige spullen en kleding hebben. Veel meer dan we uiteindelijk nodig hebben. Door je hier bewust van te worden en minder te kopen of vaker tweedehands te kopen, help je mee aan een betere wereld. Zo wordt de (over)productie en daarmee de uitstoot van schadelijke stoffen tegengegaan. We hebben nu allemaal kunnen zien wat dit doet met de lucht die we inademen. 

Ook door het eten van minder vlees en door minder voedsel weg te gooien kunnen we de Co2 uitstoot verminderen en dragen we bij aan een gezondere wereld. Het draait allemaal om bewustwording. Het draait allemaal om vraag en aanbod. Niet dat je nooit meer een biefstukje mag eten, maar bewust wat vaker kiest voor een plantaardig alternatief en bijvoorbeeld in plaats van vijf keer per week, drie keer per week vlees eet. 

DE WERELD HEEFT DE GRIEP

Onze minister-president Rutte blijft in iedere persconferentie alle maatregelen herhalen, we niesen in onze elleboog, we houden 1,5 meter afstand etc. Dit zijn allemaal maatregelen om de symptomen van het coronavirus te bestrijden en voorkomen. De werkelijk oorzaak van het virus of van willekeurig ieder ander virus pak je hiermee niet aan. 

We wachten nu op een vaccin dat ons gaat redden en beschermen. Maar als wij de werkelijke oorzaak van het virus niet aanpakken en ons vaak nu nog onbewuste gedrag niet gaan veranderen, zal er weer een ander virus ontstaan waar geen vaccin voor is. We zullen dan weer stopgezet worden om na te denken en te ervaren dat dingen anders kunnen en moeten. 

EEN VIRUS GEEFT AAN DAT ER ONBALANS IS DAT HERSTELD MOET WORDEN

Er is onbalans in de wereld, er is onbalans tussen arm en rijk, er is onbalans in verdeling van het voedsel in de wereld. Onze aarde wordt onbewust en helaas ook bewust stuk gemaakt door hebzucht. Mensen en bedrijven die alleen uit zijn op geldelijk gewin en zoveel mogelijk zo goedkoop mogelijk willen produceren, ook als dat ten koste gaat van de natuur en ons welzijn. Ook het produceren en verkopen van dure medicijnen waar veel geld mee verdiend wordt, terwijl er goedkopere, maar minder winstgevende, alternatieven zijn. China die uit angst voor gezichtsverlies de uitbraak van het virus onnodig lang onder de pet hield. En zo zijn er nog vele voorbeelden. 

PAK JE VERANTWOORDELIJKHEID

Er gebeuren veel dingen in de wereld die het daglicht niet kunnen verdragen. Hier komt, mede door dit virus meer en meer licht op. Veel dingen waar je misschien niet direct invloed op hebt, maar het begint altijd met bewustwording, daarna kunnen er pas dingen gaan veranderen.

Als iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt, eerlijk is en op zijn of haar manier zijn steentje bijdraagt, gaan er dingen op een positieve manier veranderen in onze wereld. Je hoeft hiervoor echt niet je hele leven om te gooien. Voor de een betekent het minder vlees eten of het kopen van biologisch voedsel, voor de ander minder reizen of minder kleding kopen of misschien doe je het wel allemaal. Het gaat erom dat je je bewust bent dat je invloed hebt en zélf iets kunt doen. Ook al is je invloed klein, denk niet ‘het heeft toch geen zin of het zal mijn tijd wel duren’. 

Samen met elkaar kunnen we de verandering maken. We moeten het met elkaar doen. 

‘Ik ben een deel van deze wereld. Als ik verander, verandert de wereld.’ 

DOOR DE BALANS IN ONSZELF TE HERSTELLEN, HERSTELLEN WE DE BALANS IN DE WERELD

Juist in deze tijd kun je ook in jezelf veel onbalans ervaren. Dit uit zich bijvoorbeeld door angst, onzekerheid, twijfelen, vermoeidheid of lichamelijke klachten. Dit alles wil ook gezien en genezen worden. Het is eigenlijk hetzelfde als wat er nu in de wereld gebeurt maar dan op persoonlijk niveau. 

Het jaar 2020 is een transformatie jaar, zowel op wereldniveau als op individueel niveau. We worden gedwongen om veranderingen door te voeren en destructief gedrag en onze angsten te gaan loslaten. 

Lees hier hoe je dat kunt doen

Lees hier hoe EnergieRijk je kan helpen de balans in jezelf te herstellen

Kies voor persoonlijke begeleiding en ondersteuning

Het is mogelijk om individuele begeleiding te ontvangen in de vorm van persoonlijke gesprekken gecombineerd met een energiebehandeling. Deze combi zorgt voor een snel positief resultaat. Je krijgt meer energie en je zit lekker in je vel.

Lees hier hoe EnergieRijk jou kan helpen

Wil je graag een energiebehandeling ontvangen?

Lees hier meer over de werking van een energiebehandeling

Lezing ‘Hoe krijg je meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven?’

De oplossing voor een ontspannen en energierijk leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dat het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal ontspannen en gelukkig zijn, want denken kunnen we doorgaans heel goed!

Lees hier meer over deze lezing

Zou het kunnen zijn…..

Zou het kunnen zijn…
Dat terwijl wij ziek worden,
de aarde kan helen
Dat nu van alles verandert en stopt,
de natuur weer door kan gaan.

Zou het kunnen zijn…
Dat nu de wereld vertraagt,
de liefde kan versnellen
Dat druk zijn en naar buiten racen en vliegen,
de rust vinden en naar binnenkeren wordt.

Zou het kunnen zijn….
Dat als we thuis moeten blijven,
we weer kunnen ervaren van wie we houden
Dat nu de maatschappij zo leunt op de zorg,
we beseffen hoe ontzettend belangrijk dat is.

Zou het kunnen zijn…
Dat de wereld en de luxe om ons heen nu kleiner wordt,
zodat we ons eigen grote hart weer kunnen voelen
Dat nu we goed voor onszelf en anderen moeten zorgen,
Ontdekken dat zelfliefde en naastenliefde noodzakelijk is.

Zou het kunnen zijn…
Dat nu we samen strijden tegen hetzelfde,
de eenheid in de verschillen kan worden gevonden
Dat als we elkaar nodig hebben,
herontdekken hoe saamhorigheid voelt.

Zou het kunnen zijn….
Dat na de chaos en strijd van deze tijd,
een nieuwe wereld wordt geboren
Dat na de angst en onzekerheid,
de liefde en waardering voor elkaar en de aarde terugkeert.

Zou het kunnen zijn….
Dat het zo moet zijn,
opdat de LIEFDE wederkeert!

Bron onbekend

Hoe ziet jouw leven eruit na de coronacrisis?

Misschien kom je uit een gezin waarin je ouders bang waren om buiten de lijntjes te kleuren. Of misschien waren ze bang voor wat de buren zouden zeggen. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg en steek vooral je hoofd niet boven het maaiveld uit. Of misschien werd er gezegd: Dat is niet weggelegd voor ons soort mensen.  

Dit kan ervoor zorgen dat je je als volwassene geremd voelt of continu bezig bent met wat een ander ervan vindt. Je vindt dan de goedkeuring van een ander heel belangrijk. Maar we zijn helemaal vrij om te zijn wie we zijn. We zijn vrij om creatief te zijn. Je bent vrij om iets te maken en je verlangen te volgen. Je hoeft hiervoor aan niemand toestemming te vragen.

JE HOEFT NIET CREATIEF TE WORDEN, DAT BEN JE AL

Wij mensen zijn allemaal creatief, dat is wat onze natuur is. Wie leeft en ademt is creatief. Onze verre voorouders, waarvan wij afstammen, creëerden ook dingen, ze waren boer, slaaf, soldaat of werkte op een schip. De mens is al heel lang een creatief wezen, maar vandaag de dag zijn we dat soms vergeten. We laten ons leiden door onze beperkende gedachtes en denken dat we niet creatief zijn.  

HET GAAT OM HET DOEN NIET OM HET RESULTAAT

Er zijn vele manieren om creatief te zijn. Muziek maken, zingen, tekenen, schilderen, een film regisseren, kleien, schrijven, koken, dansen, sleutelen, verhalen vertellen. Gewoon lekker doen en maken waar je zin in hebt, het is ons geboorterecht om creatief te zijn.

Laat al je verwachtingen over het eindresultaat los. Gewoon lekker aanklooien en niet twijfelen of het wel mooi, kunstzinnig of goed genoeg is. We zijn zelden tevreden over ons eigen werk, terwijl het daar helemaal niet over gaat. 

Laat je vrij en onbevangen leiden door je ingevingen, gewoon omdat je het leuk vindt. Inspiratie doet dan vanzelf mee! Laat je meenemen in de flow van inspiratie, even uit je hoofd en waarbij de tijd even stilstaat. Op deze manier ontstaan er magische dingen. Waarvan je later nauwelijks kunt geloven dat jij het hebt gecreëerd. 

EEN LEVEN VOOR EN NA DE CRISIS

Wanneer de coronacrisis voorbij is zal het nooit meer hetzelfde zijn als daarvoor. Het is nu de tijd om te ontdekken hoe je verder wilt ná de crisis. Wat is belangrijk voor je. Wat wil je wel en absoluut niet meer.  Ben je nog blij met het werk dat je doet? Zou je een andere wending aan je leven willen geven? Is er een onvervuld verlangen? Wie wil je zijn? Hoe wil je over jezelf denken? Zijn er bepaalde overtuigingen die je hebt meegekregen van je ouders die je wilt loslaten? Je eigen creativiteit kan je hierbij helpen.

‘Een leven dat niet onderzocht is, is het niet waard om geleefd te worden.’ (Socrates)

Wil je graag klankborden?  EnergieRijk is open voor online coaching

Ja, ik wil graag een klankbord

Kies voor persoonlijke begeleiding en ondersteuning

Het is mogelijk om individuele begeleiding te ontvangen in de vorm van persoonlijke gesprekken gecombineerd met een energiebehandeling. Deze combi zorgt voor een snel positief resultaat. Je krijgt meer energie en je zit lekker in je vel.

Lees hier hoe EnergieRijk jou kan helpen

Wil je graag een energiebehandeling ontvangen?

Lees hier meer over de werking van een energiebehandeling

Lezing ‘Hoe krijg je meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven?’

De oplossing voor een ontspannen en energierijk leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dat het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal ontspannen en gelukkig zijn, want denken kunnen we doorgaans heel goed!

Lees hier meer over deze lezing

Het coronavirus is een wake up call…….

TERWIJL WIJ MENSEN ONZE ADEM INHOUDEN, HAALT DE AARDE OPGELUCHT ADEM

Is het toeval dat het al dagen zulk mooi weer is? Het lijkt wel of de natuur opgelucht ademhaalt en ons wil steunen, bemoedigen en vooral bewust maken.
De aarde is zich aan het herstellen. Dat is heel hard nodig. Minder Co2 uitstoot, door minder verkeer, vliegverkeer en industrie, wat zorgt voor een schonere lucht. Ook het water reinigt zich waardoor er weer vissen en dolfijnen zwemmen in de wateren van Venetië.
 
WAT WIL HET CORONAVIRUS ONS VERTELLEN?

Er is veel angst en leed onder de mensen. Bang om ziek te worden, bang dat een dierbare ziek zal worden of erger nog zal overlijden. Bang om in financiële problemen te komen. Ook veel verdriet omdat je, je dierbaren nu niet kunt bezoeken.
 
In mijn werk als coach en therapeut stem ik mij altijd af op de werkelijke oorzaak van een probleem, angst, ziekte of lichamelijke klacht.
 
Een virus geeft aan dat er iets uit balans is. De functie van een virus is dan ook om datgene wat uit balans is weer in balans te brengen. Wanneer het je bijvoorbeeld allemaal even te veel is geworden, zorgt een griepvirus ervoor dat de energie in je lichaam die uit balans is geraakt weer in balans wordt gebracht. Spanning en gifstoffen worden afgevoerd waarna je je weer beter gaat voelen.
 
Het coronavirus geeft aan dat de wereld, de natuur, de economie uit balans is. Het zegt STOP, tot hier en niet verder. Het kan zo niet langer! Het moet en het kan anders.
 
Veel virussen worden overgebracht van dier op mens. Het coronavirus is waarschijnlijk afkomstig van vleermuizen die op de markt in Wuhan werden verhandeld. Door de ontbossing raken wilde dieren hun verblijfplaats kwijt en komen in dichtbevolkte gebieden terecht en daardoor in contact met mensen. Een andere locatie waar regelmatig infectieziekten van dier op mens worden overgedragen is in de intensieve veeteelt.Waarvan de Q-koorts, vogelpestvirus en gekke-koeienziekte voorbeelden zijn. 
 
De voorspellingen van virologen en andere deskundigen is dat er nog veel meer (dodelijke) slachtoffers zullen vallen als gevolg van een virus, als wij niet respectvoller met dieren en de natuur omgaan. 
  
HET DOEL VAN HET CORONAVIRUS IS ONS BEWUST MAKEN
 
Het coronavirus brengt ons letterlijk tot stilstand en geeft ons de kans om na te denken. Niet zo snel mogelijk weer terug naar ‘normaal’, maar nadenken over hoe het anders kan. 
 
Niet wat anderen, de regering, de politiek, de maatschappij zouden moeten doen, maar wat je zelf kunt doen. Bijvoorbeeld door de natuur te sparen, door vaker thuis te werken, de fiets te pakken in plaats van de auto en de trein te nemen in plaats van het vliegtuig. Door meer plantaardig te eten en minder vlees en vis. Op deze manier is er minder uitstoot van schadelijke stoffen. Maar ook stil te staan bij wat je allemaal consumeert en waarom. Door overconsumptie en overproductie wordt er veel voedsel verspild en weggegooid. 
 
Wij mensen zijn gek op koopjes. Goedkoop wil alleen niet zeggen dat het weinig kost, maar dat iemand anders dan jij de prijs betaalt. De onderbetaalde fabrieksarbeider of het milieu. Ga daarom vaker naar de kringloop in plaats van naar AliExpress. Uiteindelijk draait het in het leven niet om consumeren, het gaat om verbinding met de natuur en met anderen. Dat is wat we nu mogen leren en ervaren. 
 
DOOR JEZELF IN BALANS TE BRENGEN, BRENG JE DE WERELD IN BALANS
 
In plaats van maar te blijven rennen en op dezelfde manier door te gaan, krijgen wij mensen nu ook de kans om stil te staan en naar binnen te keren. Een kans om op adem te komen, je te bezinnen en tegelijkertijd geef je ook de aarde de kans om zich te herstellen. 
 
Het is een kans om te vertragen en om te reflecteren. Na te denken over wat écht belangrijk voor je is en hoe je je leven wilt vormgeven na de coronacrisis. Misschien is er een diep verlangen wat je tot nu toe voor je uit hebt geschoven. Of iets wat je heel graag wilt maar nog niet hebt gedaan of niet durft. Of iets wat al heel lang om aandacht vraagt en waar je tot nu toe geen tijd voor hebt vrijgemaakt. Veel mensen zijn momenteel aan het klussen, schoonmaken en opruimen.
 
Het is ook tijd voor mentale schoonmaak en opruiming. Een kans om emoties, angst en spanningen die je te lang hebt weggestopt, te gaan voelen en verwerken. Zo kom je weer in balans. Emoties komen nu in alle hevigheid naar boven door de angst om ziek te worden, dierbaren te verliezen en zorgen en angst om in financiële problemen te komen. 
 
Het coronavirus geeft ons een kans om te groeien in bewustzijn en een transformatie door te maken. Zodat je tot rust komt en je energie en creativiteit weer vrij kan gaan stromen. Op deze manier genees je jezelf en draag je bij aan genezing van de wereld. 
 
Wil je hierbij begeleiding? EnergieRijk is open voor online coaching
 
Bewustzijn is jouw bijdrage aan een mooiere wereld!
 
Laten we er samen voor zorgen dat deze kans niet aan ons voorbij gaat!

Kies voor persoonlijke begeleiding en ondersteuning

Het is mogelijk om individuele begeleiding te ontvangen in de vorm van persoonlijke gesprekken gecombineerd met een energiebehandeling. Deze combi zorgt voor een snel positief resultaat. Je krijgt meer energie en je zit lekker in je vel.

Lees hier hoe EnergieRijk jou kan helpen

Wil je graag een energiebehandeling ontvangen?

Lees hier meer over de werking van een energiebehandeling

Lezing ‘Hoe krijg je meer rust, ontspanning en energie in je (werk)leven?’

De oplossing voor een ontspannen en energierijk leven, kunnen we niet met ons verstand bedenken. Als dat het geval zou zijn, zouden we namelijk allemaal ontspannen en gelukkig zijn, want denken kunnen we doorgaans heel goed!

Lees hier meer over deze lezing

‘En plotseling…..’

En plotseling blijkt dat het geld dat je hebt niet betekent dat wanneer het coronavirus op je deur klopt, je hem het rekeningoverzicht laat zien, en hij zijn excuses zal aanbieden en vertrekken.

En plotseling blijkt dat het niet het belangrijkste is om een nieuwe iPhone te hebben om naar een zieke vriend te kunnen bellen om hem met een goed woord te ondersteunen.

En plots blijkt dat je geen schoenen uit de voorjaarscollectie nodig hebt, want die heb je genoeg om naar je oudere buurman toe te rennen en te vragen of je voor hem of haar brood moet kopen, omdat je je zorgen maakt over zijn of haar leven.

En opeens is het niet het belangrijkste, met welk automodel je rijdt naar het werk, want je steekt je neus de deur niet uit.
En opeens is de keukenrenovatie niet het belangrijkste, omdat de oude voldoende lijkt om pasta in quarantaine te bewaren.
En opeens is het niet de belangrijkste kleur en snit van je trouwjurk, want er komen geen bruiloften.

En plotseling blijkt dat je geen vijftig inch tv nodig hebt om te skypen met je ouders of kleinkinderen, omdat je bang bent voor hun gezondheid en leven.
En plots blijkt dat je tot nu toe prachtige momenten hebt meegemaakt, want als je thuis zit kijk je door oude foto’s en besef je hoe geweldig mensen je om je heen hebt die je niet elke dag waardeert.

En plots blijkt dat 85 rollen toiletpapier je blijer maken dan parfums van Chanel. En opeens blijkt dat het echt niet uitmaakte of je kind een A of een C kreeg, want nu je thuis met hem bent merk je dat hij zijn best doet voor deze sterke C.
En plots blijkt dat je niet vijf gebalanceerde maaltijden per dag hoeft te eten, want je geniet van een simpele kom pasta of rijst.

En opeens zie je de gehele mensheid door een andere bril, het maakt niet uit of hij blank, zwart, Christen, Moslim, vluchteling, Amerikaan of Arabier is, we zitten allen in hetzelfde verhaal.

En plotseling blijkt dat de WERELD mooi en krachtig is, en de mens is zo klein.

Vertaald uit een tekst door Czerstwy Bochen

Wonder

In Januari werd het langzaam donkerder
Het onbekende 
Maakte ons ziek

t leven is een wonder 
Meer dan je ziet 
Ook donkere dagen brengen ons veel
Op momenten dat je het licht niet meer ziet

Waar gaat het heen, de toekomst is onzeker
We moeten thuis blijven
Niet wetende voor hoelang
Om het virus te verdrijven

T leven is een wonder 
Wij mogen naar binnen
Je mag dichterbij jezelf komen
Terwijl de vogeltjes buiten zingen

Misschien was t t lot 
Dat Corona zo kwam
t lijkt bestemd 
De aarde staat in vlam

De dolfijnen duiken plots op
We horen onze kinderen weer zingen 
De lucht wordt blauwer
Het gaat om de kleine dingen

Misschien was t t lot 
Anderen zeggen t is een daad van God 

Het leven gaat voort 
Allemaal een beetje op slot 
Verdriet hoort erbij 
Dat is t lot 

Veel mooie kleine momenten 
Prachtige verbindingen ontstaan
Ook heerst er rouw en verdriet
een nieuw tijdperk dient zich aan

De dagen worden lichter
Het virus dat langzaam verdwijnt 
We leven ons leven nederig en dankbaar 
Tot het eind 

In 2020 werden we wakker
Misschien was t t lot 
Misschien was t een wonder 
Misschien was het de stem van God 

Lief mooi mens. Blijf gezond tijdens deze dagen. 
Pas goed op jezelf. Groei in een tijdperk van crisis en verlies.
Je mag bang zijn en verdrietig. Of het even niet meer weten.
Sta op wees sterk, pas je aan en wees een leider.

Het leven leek zo gewoon. 
Maar wat is t bijzonder. 
Dit virus heeft me geleerd 
Het leven is een wonder 

(Simone Levie, maart 2020)

Delen is helen, dus deel gerust!